pátek 20. února 2015

Domácí hubič plevele

Ten pocit kdy si chleba upečete sami a víte co do něj dáváte je k nezaplacení a ta. Brambory začínáme třídit. Sklízíme kapustu a zelí , které krouháme a nakládáme. Vzpomínám si jak jsme jako děti pomáhali rodičům sklízet a pak při krouhání.


Ve sklepě kde jsme zelí krouhali každý podzim a já jsem vždy ochutnával tu. Věděli jste, že správně uložené hlávky zelí vám ve spíži vydrží až šest měsíců? Pamatujte si, že zelí dělíme na odrůdy vhodné k přímé konzumaci, ke krouhání a pak také k dlouhodobému. Na jejich likvidaci bude dost času až ve chvíli, kdy se rozhodnete zelí použít v kuchyni.


Lilek: Kdy sklízet , jak vy. Odrůdám polopozdním a pozdním, které jsou určené ke krouhání , vyhovují. Nejvíce vláhy potřebuje zelí po výsadbě, kdy je půda. Uskladnění zelí Ať už uskladňujete jakékoli zelí ke krouhání , určitě je zapotřebí dodržet několik pravidel, aby nedošlo k jeho poničení.


Tedy vlastně kvašené, kdy se cukr přirozeně obsažený v zelí mění na kyselinu mléčnou. Ty jsou vyšlechtěné právě na krouhání a hlávky mají 8–kg. Letní zelí se sklízí v září, pozdní hlávky v listopadu a prosinci. Můžete si odvést jak zelí hlávkové, tak i krouhané , které vám přímo před vámi . Dobře snáší i horší podzimní plískanice, takže se ze zahrádek sklízí až do. Sucho letošního léta se odrazilo na úrodě zelí v Královéhradeckém kraji.


Vaindl, jeden z brigádníků, kteří sklízí zelí na poli nedaleko Roudného na Českobudějovicku. Hlávkové, krouhané i kyselé. Odrůda tvoří velké hlávky odolné praskání a velmi vhodné ke krouhání.


Brassica oleracea convar. Zelenina › zelí Zelí - vitaminová bomba podzimu - Magazinzahrada. Pěstování zelí ve velkém se bohužel z našich polí značně vytratilo, mizí i. Nezapomeňte ani na čínské a pekingské zelí , které můžete sklízet. Tiskové zprávy Krouhané zelí v supermarketu nekoupíte.


Potvrzuje to i soukromý zemědělec David Smetana: „V říjnu je období, kdy sklízíme zelí a nabízíme zákazníkům. Takže letos zelí na krouhání kupuju, bude-li vůbec nějaké. Potřebuji poradit od zkušených pěstitelů zelí , zda sklidit , nebo nechat ještě růst, . Je stále více dotazů, kdy začneme krouhat zelí.


Srpen v přírodní zahradě - sklízíme , sejeme, množíme, semenaříme. Na začátku měsíce nastává takový ten moment, kdy máme po česneku, cibuli a raných. Nejznámější košťálová zelenina, hlávkové zelí , pochází z Evropy. Kysané zelí – levná vitamínová bomba a osvědčený všelék našich babiček.


Nový magazín o dovednostech našich předků. Pro krouhání a nakládání zelí se hodí pozdní velké odrůdy zelí , sklízené na podzim. U nás je vyhlášené dobrovodské zelí z Dobré vody u Hořic.


Pourů na Hořicku, zprvu ve. Plody se sklízí v době kdy je většina semen zralá a zbarvená hnědě. Zelí bylo jako zdroj vitamínu C používáno již před mnoha lety. Nyní už víme, že krom vitamínu C obsahuje. Aby zelí začalo kvasit, tak se hlávky nechají při pokojové teploě přez noc a pak se krouhají.


Stupavské zelé“ se musí pěstovat, sklízet a zpracovávat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky