úterý 19. září 2017

Podběl lékařský výskyt

Listy podbělu se velmi podobají listům devětsilu. Místa výskytu : Vyskytuje se na . Podběl lékařský je původním evropským druhem. K vidění je také v některých částech severní Afriky, Asie nebo druhotně i Severní Ameriky.


Droga: květ podbělu (Flos farfarae) a listy (Folium farfarae).

Výskyt : Roste hojně na vlhkých jílovitých půdách, na pasekách, náspech, v lomech a podél cest. Sběr: sbíráme květní úbory za suchého počasí od března do. Dává přednost vlhkým jílovým a hlinitým půdám – často ho . Vzhled a výskyt podbělu lékařského.


Rozšíření: Především evropský druh s přesahem do Asie, výskyt je . Pylové zpravodajství, obrazový atlas rostlin, databáze lékařů a lékáren. Výskyt : Rozšířen v celé Evropě, na sever do Skandinávie, na východ přes Sibiř na Dálný výcho na jih do jižního .

PODBĚL LÉKAŘSKÝ (Tussilago farfara), slov. Výskyt : Na hlinitých, jílovitých půdách, na náspech, rumištích, podél potoků a řek. K jejímu velkému výskytu přispívá i velká rozvětvenost jejího . Děložní lístky oboustranně zakulacené.


Nejčastější místa výskytu. První pravé listy jsou úzce řapíkaté, později se srdčitou bází, dlouze řapíkaté, dlanité, . Komentáře Výskyt Droga Chemické složení Účinky. Hvězdnicovité (Asteraceae). Mezi lidmi získal hojné množství . Její nejčastější výskyt je plevelovitého typu, roste od nížin do hor a to po.


Popis a fotografie druhu Tussilago farfara, podbeľ liečivý, podběl lékařský. Není příliš vybíravý na stanoviště: . Výskyt : Podél silnic a cest, železniční náspy, příkopy, břehy potoků a řek, štěrkoviště, lomy,. Všedobr nepatří mezi chráněné rostliny, ale botanici sledují jeho výskyt a četnost. Podporuje tvorbu nové tkáně.


Na internetu najdete dokonce mapu s výskytem téhle skvělé rostliny.

Patří mezi velmi nebezpečné plevele s vysokou konkurenční schopností, i když jeho výskyt na orné půdě je spíše méně častý. Ve víceletých pícninách šťavnaté . Avšak hned na úvod musíme upozornit, že výskyt podbělu u nás rapidně klesá. Výskyt Roste v písčitých a hlinitých půdách, co nepotřebujií mnoho živin a vláhy. Pokračování vycházky z 28. Výskyt Břehy řek, vlhké lesy u potoků, lomy, náspy, dutiny skal.


Lopušnice, koňské kopyto, bábuška, ubytník, líčko Panny Marie, neboli podběl obecný – Tussilago farfara (tussis – kašel, ago – odhánět), nazývaný též lékařský , . Výskyt : rastie hojne na vlhkej, najmä hlinitej, zväčša voľnej pôde, ale i na . Hloh se neužívá z rozmaru. Výskyt křečových žil souvisí TOPVET Kaštanový masážní gel ml Naše cena: Z jen za . Hlavní těžiště výskytu této silně ohrožené rostliny jsou skalní svahy pod. Rozšírenie a výskyt : hemikryptofyt, rozšírený v mediteránnej až boreálnej a . Podbeľ liečivý je známa bylina využívaná hlavne pri chorobách dýchacích ciest.


Výhodu je dosť veľké pásmo rozšírenia podbeľu liečivého. Podbeľ lekársky by nemali užívať tehotné ženy a kojace mamičky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky