pondělí 19. ledna 2015

Kdy provádět řez švestek

Mezi zahrádkáři patří řez švestek k těm komplikovanějším úkonům. Měl by se provádět pravidelně a rozhodně se nebojte být poměrně razantní. Zjistěte jak, kdy a proč. První rok je nutné provést řez švestek ihned po objevení se prvních pupenů s příchodem jara. V prvních letech po vysazení u švestek , slív, renklód i mirabelek stejně.


Abyste se dočkali bohaté úrody, je nutné provádět řez každý rok.

U zapěstovaného stromku proveďte řez během léta, kdy zkraťte všechny mladé . Zajímá mě, jak správně, jestli vůbec, ořezat švestku ? Slivoně neboli švestky a slívy patří mezi peckoviny. Podle délky nových přírůstků budete provádět řez udržovací. U slivoní můžeme zapěstovat buď korunu přirozenou, kdy na středním. U ovocných stromů se běžně provádí předjarní řez.


U starších stromů je lepší provést řez až za vegetace. Jak prořezat slivoň na jaře.

Jednoduchý řez , kdy odstraníme větve rostoucí směrem do koruny. V odstavci jak prorezat svestku pisete: Řez švestek doporučujeme provádět. Kdy stříhat aronie jednou jsem ji ostříhal a nerodila předtím bez stříhání byla pná.


Nejlepší období pro řez vinné révy je únor - doba, kdy odezní největší mrazy. Malina stříhání, Stříhání hortenzie, Kdy stříhat kanadské. Kdy stříhat pivoňky, Řez ovocných stromů, Řez švestek , Stříhání švestek , Katalpa - řez ,. Zde můžete zhlédnout video, jak správně provádět řez slivoní.


Nejčastěji zimní řez provádíme v únoru až březnu, ale je možné ho provádět ihned. Z ovocných stromů pak hlavně třešně a švestky. Po polovině léta se růst výhonů zpomalí a další růst stromu je koncentrován na kořeny a kmen. To platí i pro třešně a švestky , které je také vhodné řezat v polovině léta. Podle pokynů v následující části lze provádět udržovací řez jabloní a hrušní.


Do týdne po prvním jarním dnu lze provést ještě třetí postřik, a to . V průběhu života ovocného stromu se provádějí tři druhy řezů. Dalším případem je doba kdy uvažujeme o výměně odrůdy a strom tedy. Po přeroubování je třeba provádět výchovný řez po dobu několika let neboť . Jako doplněk lze k řezu jarnímu přidat řez letní, kdy je-li nový obrost příliš hustý .

U švestek si musíme zapamatovat, že na každém letorostu je . I proto se vyplatí zmlazovací řez koruny, kdy dojde ke zkrácení větví starých cca až roky. Učinit bychom měli cca o až 1cm. Někdy se dává přednost před zmlazením hlubokému řezu, kdy se část dřeviny zmladí a část. Mnoho z původních švestek tvoří stromy, které jsou s křivými kmeny, nepravidelné a . Je možné dělat letní řez , ale to je něco jiného, než řez na jaře.


Dělá se hlavně u meruněk. Navíc, švestky sklízíte převážně na podzim, takže řez v tuto dobu by .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky