pondělí 26. března 2018

Štípací kužel výkres

Další rostlina z čeledi hluchavkovitých je meduňka lékařská (Melissa Souplodí nažek vytvářející se po odkvětu růže šípkové (Rosa canina) . Některé druhy si s plevely poradí samy (např. šalvěj, meduňka ), jiné vyžadují. Po odkvětu žlutých polštářů se objeví plody. Nažky s bílým chmýřím, díky němuž se dokážou vysemenit i velmi daleko od mateřské rostliny.


Z meduňky je dobrý čaj, ale v létě dobře chutná i voda smíchaná s jemně.

Pro léčebné účely ji sbíráme i se stonkem těsně před odkvětem , . Kořen nejlépe na podzim po odkvětu nebo časně na jaře. Lipový čaj užívaný při nachlazení má podobné léčivé účinky jako acylpirin. Z lipového květu si můžeme vyrobit i sirup pro přípravu lahodné šťávy. Majoránka (origanum majorana) – nízká keřovitá trvalka, po odkvětu zastříhnout nebo pro lepší chuť vůbec nenechat vykvést;.


D po odkvětu seřežte téměř až k zemi, meduňka se opět bohatě . Je dnes s oblibou pěstována na zahrádkách . Mátu lze také smísit s jinými čajo- vými bylinkami, například s meduňkou.

V létě po odkvětu meduňku hluboce sestřihněte, aby se příliš nešířila samo výsevem. Setba: přímo do půdy od března až do konce května. Meduňka k nám přišla z Malé Asie. Péče: v létě po odkvětu meduňku hluboce sestřihněte, aby se samovýsevem příliš nerozšířila.


Při teplotách pod -°C ji přikryjte chvojím. Voňavá meduňka je vhodná k přípravě lahodného čaje nebo ke koupelím. Stejně tak libečku lékařskému či meduňce svědčí hluboká a bohatá půda. Před rozkvětem voní celá rostlina po citrónu, po odkvětu nepříjemně páchne. Siličná droga s obsahem tříslovin a organických kyselin.


I just got a new shipment of these jewelry box feet today. I have used them in the past to really transform the look of a jewelry box when refinishing. Ideální je světlé stanoviště (ne však na přímém slunci!).


Proto meduňku na zahradu už nikdy! Ananas obsahuje v průměru cukru. Do polostínu a stínu: bazalka, máta, meduňka , řeřicha, lichořeřišnice, pažitka, kerblík, koriandr,.


Rostliny, které naopak vysemenit nechceme, včas po odkvětu ostříháme, aby nám nezarostly celou zahradu: meduňku , brutnák a další.

MEDUNKA (Melissa officinalis). Rozkvetlá dobromysl, nové lístky šalvěje (ta po odkvětu znovu obrazila) a do toho meduňka s mátou. Je mi líto všechno nezužitkovat.


Teprve po odkvětu se objevují první srdčité, přízemní listy s velmi . Je to vytrvalá rostlina dorůstající výšky 70–1cm. Kvete od června do srpna. Původní oblastí rozšíření. Stále totiž obsahuje dost vonných silic. Listy sbíráme před vykvetením, protože pak už ztrácí svůj účinek.


Vřesy nestříhat po odkvětu , ale na jaře, březen až květen. Připravíme si 20g třezalky tečkované, 20g listů meduňky , 10g listů ma- liníku, 10g listů i květu hlohu, 10g . Zjistěte, jaké má meduňka léčivé účinky a kdy vám pomůže. Když se řekne meduňka , hned se mi vybaví ty večery, kdy si sedám do křesla s. Rostlina před rozkvětem voní po citrónu a po odkvětu nepříjemně páchne. Květy mají bílé korunní plátky, po odkvětu zdužnatí do podoby šťavnatých jahod. Máta jako bylinka do vaření, nápojů nebo také jako přírodní repelent, který vás může ochránit před klíšťaty a komáry.


Technologie sušení: ve vzduchu doma na papíře nebo v kyticích, rychlé sušení v troubě. Správné skladování obrobku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky