úterý 11. července 2017

Kostival lékařský listy

Kostival lékařský listy

Nejmladší listy lze použít na špenát, přidat do polévky, jsou velmi chutné. Kostival Lékařský (Symphytum officinale L). Sbírá se zejména kořen, méně list. Při údržbě zahrady se jednoduše poseká a listí poslouží pod stromem jako mulč.


Kostival lékařský listy

Obklady z listů (čerstvých) kostivalu lékařského : Čerstvé listy umyjeme, na desce válečkem . Lodyžní listy vyrůstají střídavé, sbíhavé, vejčitě kopinaté, přízemní a dolní. Proto kostival lékařský používáme výhradně zevně. Z rostliny se používá především kořen, méně často listy.


Velké, střídavé listy mají vejčitě kopinatý až kopinatý tvar, jsou drsné, . Pro léčebné účely se sbírá nejčastěji kořen, ale ani listy a nať . Lodyha i listy jsou pokryty. Také listy kostivalu pomohou už za jednu noc, když je povaříme a jako teplou kaši . Oddenek je tlustý, černý a bohatě větvený. Málokdo měl ale příležitost ochutnat jeho chuťově nezaměnitelné mladé listy. Výhodné balení g jen za Kč.


Kostival lékařský listy

Kořen kostivalu lékařského je zpracováván v. Vytrvalá bylina s přímou lodyhou a podlouhlými drsnými listy , kvete fialovým. Boraginaceae) je vytrvalá bylina dorůstající až výšky m. Je drsně chlupatá, listy má vejčité. Listy však lze používat i samostatně – rozmělní se nebo rozemelou na . Listy kostivalu jsou drsné, chlupaté, jsou umístěné střídavě, mají vejčitý až . Listy jsou drsné, chlupaté, špičatého (kopinatého).


V Česku ho lze najít na celém území . Mlade listy kostivalu se mohou obalit v testicku (vejce, mouka, voda) a osmazit, je to vytecne lehke letni jidlo. Take nechavam listy odlezet ve vode (mesic) a . Sklizeň: Zdravé listy a špičky kvetoucí nati na sušení pro přípravu čaje. Práce se dále zabývala jarovizací, velikostí listů kostivalu, růstem a. Zapomeňte na plomby, raději si regenerujte zuby kostival.


Přírodní Léky, Detox, Přírodní Léčba, Zdravotní Fitness. Později listy i stony tvrdnou. Obsahuje alkaloidy a třísloviny. V lidovém lékařství se využíval na léčení kostí (název kostival ). Za bezpečné se považuje u kořene 10dní u listů 15dní. Z minulosti se dochovali informace, že listy byly využívány k jídlu a. Listy se mohou sbírat po celé léto, oddenky na podzim.


Dezinfekční účinky přihojení ran má řepík lékařský, heřmánek pravý, šalvěj. Z kostivalu se jako léčivá část používá především jeho kořen, méně pak listy. KOSTIVAL LÉKAŘSKÝ (latinsky: Symphytus officinale). Roste na vlhčích místech bohatých na živiny.


Má kopinaté ochlupené listy s žebrováním. Popis a způsob pěstování kostivalu. Z rubové strany listů je výrazná .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky