neděle 25. prosince 2016

Betula utilis (betula jacquemontii) 'doorenbos'

Ve staročeské kuchyni měla nezastupitelné místo. Nejvíce se saturejka používá v balkánské kuchyni. Její sesterská odrůda, saturejka horská (satureja montana) má příliš . Zdomácnená stredomorská rastlina je pestovaná v záhradkách.


Má jemně pepřovou chuť a starověcí Římané ji používali v kuchyni.

Tato bylinka byla používána již v 1. Kultivary s citronovou vůní . Využití saturejky v kuchyni. Jedná se o směs, kterou využívá balkánská kuchyně, především pro . Saturejky se používají třeba ve směsi koření čubrica. Satureja montana - saturejka horská značka zahradnictví. V kuchyni se používá k ochucení polévek, dušeného masa, ryb, drůbeže, nádivek, pizzy.


Sklizeň můžete provádět několikrát ročně.

Je součástí směsi koření s názvem čubrica, která je oblíbená v balkánské kuchyni pro přípravu mletých . Jednoletá, až 30cm vysoká, žláznatá , pýřitá, voňavá. V české kuchyni je nezbytná při přípravě mnoha omáček. Môžeme ju využiť v kuchyni namiesto čierneho korenia aj u ľudí, ktorí ho zo zdravotných dôvodov nemôžu užívať. Pôvodne saturejka pochádza . Určitě však znáte populární provensálské koření, jehož součástí saturejka bývá. Její využití je známé především ve středomořské kuchyni na Balkáně, v Itálii a . Naše babičky ju pestovali v záhradke a využívali v kuchyni.


Nielen na liečivé odvary, a jedlo, ale aj láska je vďaka saturejke o čosi chutnejšia a . Pochádza z východného Stredomoria, kde rastie aj vo voľnej prírode. Kromě saturejky zahradní se dá v kuchyni použít i saturejka horská. Její lístky jsou o něco větší, je to vytrvalá bylina, někdy dřevnatí a vytváří polokeře vysoké . Petrželka je určitě nejznámější bylinkou používanou v kuchyni.


Protože má velmi intenzivní aroma, měla . Velice často se používá do luštěnin, mletých mas, a také pod dušená masa a dušenou zeleninu. Uplatnění v kuchyni najde díky své výrazné pepřové . Použití voňavé a chuťově výrazné bazalky v kuchyni vychází zejména.

Jako koření se používá nať v čerstvé i sušené podobě. Je typická pro balkánskou kuchyni. Zápal môže byť však ukrytý aj hlboko v našom tele, neviditeľný a. V kuchyni je používáme do pikantních pokrmů, indických, thajských, čínských a. U nás zatím málo známé jsou dvě původem středomořské satu- . Korenistá, aromatická bylina sa v kuchyni používa ako korenie na fazuľu. Je oblíbený v kuchyni mnoha národů na Balkáně, v Orientu, v kuchyni francouzské, anglické. U nás se musí saturejka v zimě chránit před silnými mrazy vhodným.


V dnešním článku se zaměříme na pěstování saturejky, na její využití v kuchyni i na léčivé účinky, které má na náš organismus. Spolu s bazalkou, oreganem .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky