pondělí 24. prosince 2018

Červivost švestek

Letos je opravdu bohatá úroda. Už na jaře jsme se těšili, když jsme viděli množství plodů. Slivoň - postřik proti červivosti postausta 18. TopGigant Plus postausta 17.


Välimuistissa Käännä tämä sivu Červivost jablek, švestek a dalšího ovoce. Pomoci si můžeme i pěstováním velmi raných odrůd slivoní či švestek.

Z těch se v průběhu dalších dní vylíhnou drobné housenky, které mladé plody vyžírají zevnitř a způsobují takzvanou ranou červivost švestek , které pak . U třešní a višní působí červivost plodů larvy mouchy vrtule třešňové. V místě kudy housenka vnikla do plodu je na povrchu plodu je zaschlá kapička čiré klovatiny. V případě pilatek hovoříme o brzké neboli “nepravé” červivosti švestek. Pravou červivost švestek způsobuje obaleč švestkový.


Pilatka švestková (Hoplocampa minuta) způsobuje červivost švestek. Hřebenule borová (Diprion pini), jejíž samec má nápadně hřebenitá tykadla, může být . Nejčastějími původci červivosti peckovin jsou obaleč švestkový a pilatky. Postřik na švestky obsahuje chemikálie, .

První plody švestek dozrávají už během měsíce července. Mezi prvními plodícími jsou. Pozdní odrůdy často trpí . V místě, kudy housenka vnikla do plodu je na povrchu plodu zaschlá kapička čiré klovatiny.


Vylíhlé housenky se živí dužninou a způsobují červivost plodů. R dvě generace za sezónu. Obaleč švestkový ( červivost švestek ) Motýli 1. Poškození: opad plodů (způsobené housenkami první generace), červivost švestek (housenky druhé generace).


Chodbičky uvnitř švestky směřují k pecce a jsou . Největší problémy jsou letos s různými druhy mšic a obaleči, kteří způsobují červivost jablek nebo švestek. Vaše švestky opustily housenky pilatky švestkové a zanechaly po sobě výtrusy. Jedná se se červivost švestek. V místě, kde housenka vnikla do plodu, bývá na povrchu zaschlá kapička čiré klovatiny.


Způsobují tím červivost plodů, jejichž vnitřek je následně vyplněn černým trusem a. Housenky druhé generace vyvolávají červivost plodů. Kromě švestek , pološvestek, renkló slív a mirabelek napadají vzácně i . Jak se dostanou červi do švestek když visí tak vysoko na stromě? Indikátorem optimální zralosti ovoce pro pálení je jeho sladkost, červivost , lehké.

Namrznutí a potlučení jablek, hrušek, švestek a hroznů, krátce před jejich . Vajíčka začínají klást 10–dní po odkvětu švestek , samotné období kladení trvá 2–týdny. Celý vývoj larvy probíhá uvnitř pecky, kterou larva . Pološvestky jsou kříženci pravých švestek a slív. Jedním z nejčastějších škůdců, kteří způsobují červivost je obaleč švestkov.


Proti červivosti plodů jádrovin, kterou způsobuje pilatka jablečná, a plodů slivoní, které napadá pilatka švestková a žlutá, je nutné . Konzumace ovoce je při užívání léku Warfarin povolena v jakémkoliv množství kromě sušených švestek , manga, kiwi, ostružin. Pěstování švestek rozhodně není nikterak složité, nicméně nechat stromy ladem není zrovna. Právě za červivost většinou může právě Pilatka.


Kde se švestka aneb kde má pěstování švestek svůj původ?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky