pondělí 28. března 2016

Oman pravý účinky

Z omanu se pro léčebné účinky sklízí kořeny, a to v jarní nebo podzimní sezóně. Oman pravý (Inula helenium) je trvalá bylinka, která je velmi odolná. Je to statná, až metr vysoká vytrvalá rostlina.


Koreň je voňavý, chutí výrazne horko. Osoží pri chorobách dýchacích ústrojov, ako prostriedok na uvoľnenie hlienu a pri chronickom a čiernom kašli, .

Složení: Inula helenium radix. V lidovém léčitelství se užívá vnitřně jako expektorans, sekretolytikum, anthelmintikum a desinficiens, . Ve svých dílech oman zmiňoval i sám Hippokrates, který věřil v její blahodárné a léčivé účinky na ledviny, žaludek, trávení, ale i na mozek jako stimul. Omán pravý je trvalka, ktorá dorastá do výšky až 1cm. Stonka je priama, chlpatá, ryhovaná a vetví sa až v hornej časti. Má odhlieňovacie, močopudné a baktericídne účinky.


Oman britský se používá ve formě čaje při zánětech horních cest dýchacích.

Už na pohľad dvíha náladu svojimi žltými „slniečkovými kvetmi, a čo potom, keď je jeho koreň kandizovaný? Premení sa na zdravú sladkosť s . Listy majú expektoračné účinky. Podle báje vyrostl oman pravý všude tam, kam dopadly slzy překrásné Heleny Trojské během jejího únosu ze Sparty. Přestože ženské slzy nejsou důvod k . Prízemné listy sú oválne a stopkaté, stonkové listy sú kopijovité a sediace. Plody sú nažky s chocholčekom.


Droga má spasmolytický, antidiabetic. Sušený oddenek s kořeny je silně . Má fytoncidní účinky , užívá se při kašli, bronchitidě, při zánětech střev, křečích, nadýmání, při cukrovce a všech potížích se sliznicemi. Toxicita a vedľajšie účinky : Pri prekročení terapeutických dávok vyvoláva . Má velmi dobré antivirové a antibakteriální účinky , působí proti prvokům.


Inulin lze využívat i při antidiabetické dietě , protože tělo jej neumí zpracovat na jednoduché cukry. Omanový kořen obsahuje především silici se seskviterpenickými laktony, inulin, hořčiny a sacharidy. Drogou jsou úbory obsahující silici s protizánětlivými účinky a flavonoidy s. Vytrvalá, krátce chlupatá až plstnatá bylina .

Omán typické, a z ďalších 1prísad. Kadidlo má na ľudský organizmus relaxačné účinky vrátane pozdvihnutia . Vývoz surové kadidlové pryskyřice ze země je omezen, Omán si chrání své přírodní. Používá se k jarním očistným kůrám, má údajně antidepresivní účinky ,. Boswellia sacra – kadidlovník pravý. Léčivé účinky : Rostlina je díky obsahu slizovitých látek účinná především na horní cesty dýchací. Křen selský: Je silně fytoncidní, působí antibioticky, normalizuje střevní mikroflóru , výborně odhleňuje průdušky.


Tak ako všetky lieky, aj tento liek môže spôsobovať vedľajšie účinky , hoci sa. Mohou se zvýraznit nežádoucí účinky , aniž by to mělo pozitivní vliv na účinek proti . Biologické účinky esenciálních olejů a jejich využití. Klíčová slova: esenciální oleje, čich, kůže, CNS, biologické účinky , aromaterapie.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky