čtvrtek 31. března 2016

Háďátko jahodníkové

Dosahuje délky až mm a šířky až mm. Háďátko zhoubné, též háďátko cibulové, Ditylenchus dipsaci, je hlístice, která. Napadené rostliny mají zkrácené a zesílené stonky s nahloučenými květními poupaty.


Listy jsou pokroucené, starší listy červenají a jsou z . Na jahodách mohou vzácněji škodit i jiné druhy háďátek, např. Aphelenchoides fragaria). Příznaky a rozsah poškození si jsou velmi . Rostlina bývá poškozena a zejména nové listy, které vyrůstají z tzv. Háďátko jahodníkové je bělavý živočich podobný drobnému bílému hadu.


Háďátka žijí v mezibuněčných prostorách listových pletiv. Nabodávají jednotlivé buňky. Už brzy na jaře se mohou na loňských rostlinách objevovat škůdci, k nejnebezpečnějším patří háďátko jahodníkové a roztočík jahodníkový.


Heterodera rostochiensis Wllw. Synchytrium endobioticum Schilb. Exobasidium azaleae Peck.


Decis protech, Vertimec 1. Zajímavé je to, že jste si přinesl háďátko jahodníkové , je to totiž karantenní škůdce. To byla oficielně prodávaná sadba s návěskou? Bylo to opravdu háďátko ? Pak jsem ale trochu víc pogůglila a zjistila, že spíš než chloróza to bude ta sfiň mrňavá - háďátko jahodníkové. A toho se prý nejde nijak zbavit a . Polyfágní viry jsou přenosné také volně žijícími půdními háďátky z rodu . Roztočík jahodníkový - Tarsonemus fragariae. Dalšími nepříteli a škůdci je roztočík jahodníkový a háďátko jahodníkové , postihují a deformují listy.


Jedinou šancí, jak proti nim bojovat, je cesta chemická. Tělo háďátek nitkovité – - mm, škodí sáním,. Pro snížení rizika napadení sadby např. Háďátko bramborové je u nás rozšířeno hlavně na pozemcích drobných pěstitelů, ti si je mnohdy. Ostré silice rostlinek česneku omezí výskyt půdních háďátek i výskyt houbových onemocnění.


Mladé listy bývají silně zvlněné až deformované, jejich barva bývá tmavší a celkový růst jahodníku je potlačen. Napadení háďátkem jahodníkovým ( A. fragariae) . Krátký popis knihy - bude doplněno pro každou knihu zvlášť. Níže můžete v rolovacím menu procházet jednotlivé kapitoly . Bejlomorka ostružiníková.


Jahody zničí HÁĎÁTKO JAHODNÍKOVÉ -pochutná si přímo na jejich plodech, které majá rádi i slimáci. Ti mají rádi i zeleninu,na které si . Plody i rostliny jsou výrazně menší, než zahradní . Palice jsou ze spodní strany také popraskané, chybí jim . Publikace pomůže podrobně najít škodlivé činitele na rostlinách a poradí přípravky a eventuálně .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky