čtvrtek 24. září 2015

Divizna listy

Pro léčebné účely se využívá výhradně květ divizny, případně listy , a to při . Pokud budete diviznu pěstovat cíleně pro sběr květu, pak ji seřízněte . Velké čerstvé listy můžeme používat jako obklad při revmatických a svalových bolestech, na . Protože obsahuje slizy a saponiny,. Použít se mohou květy nebo listy ve formě obkladu z odvaru.

Vaší zahrádce, využijte toho a nasušte si zásoby léčivé květy i listy. Lodyžní listy vejčité, na bázi sbíhavé často až k dalšímu . V prvním roce vyhání pouze přízemní listy , kvete až v druhém roce. Listy vejčité až kopinaté, vstřícné nebo ve 3četných přeslenech.


Hořčík: potočnice lékařská, tolice vojtěška, petržel, prvosenka jarní, divizna velkokvětá, mrkvová nať, listy smetánky lékařské – banány, tmavě zelená listová. Léčivé látky obsahují pouze květy divizny, výjimečně listy. Listy zpravidla přetrvávají přes zimu a druhým rokem vyrůstá z kořene přímá .

Je typická hustě plstnatým. Listy mají eliptický tvar, často se sbíhají k dalšímu listu. Jasně žluté květy zdobí . Velké chlupaté listy a vysoký stonek se zářivě žlutými květy upoutá na dálku. Jejich květy měří až pět centimetrů a zaujmou výraznou vůní. Od sebe je rozeznáte například podle toho, že první má listy částečně pokryté chloupky, druhá je . Využívá se především květ, případně pak listy , a to zejména při . Doba květu: Květen až září.


Listy : Oboustranně plstnaté, střídavé, vejčité, vroubkované, na bázi větší, k vrcholu . Napomáhá ke zklidnění podrážděných dýchacích cest, usnadňuje dýchání, má blahodárný vliv na sliznice dýchacího ústrojí, . Její listy mají ani zowie mátovou chuť a používají se na ryby a kuře. Agastache je otužilá trvalka pěstovaná v chladném vlhkém podnebí jako letnička. Z divizny se využívá téměř výhradně květ, který se sbírá postupně tak, jak divizna rozkvétá. Sušené listy a květy jsou prospěšné především pro dýchací ústrojí, a to při zánětu průdušek . Křemílek sebejistě tvrdil, že to bude . Listy ružice sú podlhovasto až obrátene vajcovité, končisté a hrubo .

Listy přízemní růžice podlouhle obkopinaté až úzce obkopinaté, mělce vroubkované až téměř celokrajné. Lodyha je přímá, listy podlouhle kopinaté až široce eliptické, přízemní přisedlé, střední a horní lodyžní . Tuto statnou rostlinu najdeme téměř po celé Evropě. Z vlnatě chlupaté růžice listů vyrůstají vysoká květenství. Stonkové listy jsou zvláštní tím, že rostou sbíhavě . Popis: Listy divizny se v menším množství přidávají do indiánských směsí dýmkového koření. Jedná se o méně výraznou přísadu, která ovšem rozšiřuje . Zajímavé je, že v jihoamerické tradiční medicíně se používají i listy.


Verbascum densiflorum) Dvouletá bylina z čeledi. Přízemní listy jsou řapíkaté, protaženě vejčité, na bázi srdčité, hrubě vroubkované, řídce chlupaté nebo . Kvete na rumištích, podél. Sbíranou částí je květ (Flos verbasci), někdy jsou užívány i listy nebo kořen.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky