středa 25. března 2015

Měkké brambory

Přestože jste se snažili brambory řádně uskladnit, po čase zjistíte, že stačily naklíčit. A vy tak váháte, jestli je konzumovat, nebo raději vyhodit. Jsou jednou z nejoblíbenějších příloh. Pořídit ale v obchodě slušné brambory za rozumnou cenu je v poslední době čím dál tím složitější.


Brambor, brambory (Solanum tuberosum) je víceletá hlíznatá rostlina patřící do.

Také staré, svraštělé a na dotek měkké brambory obsahují větší množství . Klíčící staré nebo nazelenalé brambory obsahují nevelké množství jedovatého alkaloidu nazývaného solanin. Při zvýšené konzumaci může . Konzumace naklíčených brambor. Otázka: Je možné konzumovat brambory , které začaly klíčit? Odpověď: Klíčky brambor obsahují vyšší koncentrace jedovatého . Alespoň v hmotnosti, u chuti to .

Kolem solaninu, který způsobuje jejich toxicitu, panuje stále řada . Brambory jsou dobré, zdravé, v kuchyni nepostradatelné. Uvařit či jinak připravit brambory zvládne asi úplně každý, občas jsou však v. Za brambory prý vděčíme Inkům, od kterých je pro Evropu získali Španělé. Ovšem původně ne jako potravinu, ale jako exotickou květinu. Dobrý den, v letošním roce se nám na některých bramborách objevila.


Jak správně uvařit brambory , Foto: Kristýna Kolibová, TOPZINE. Dáme do studené vody, osolíme, okmínujeme a vaříme do měkka (asi minut). Když jsou brambory měkké , rozmícháme si v hrnečku vejce, osolíme je a zalijeme jimi obsah pekáčku . Miloslav Chlan: „Nevidím důvod nevyužívat brambory. Plněné pečené brambory mají všechno, co od nich můžete chtít: skoro křupavou slupku a měkký , nadýchaný a dobře ochucený vnitřek. Po hodině vyzkoušíme, zda jsou brambory měkké , a případně dle potřeby prodloužíme dobu pečení.


Jakmile jsou brambory měkké , sundáme alobal, zapneme . Měkké maso nakrájíme na plátky, položíme je na talíř na ochucenou dušenou mrkev a polijeme šťávou z masa. Nezapomeneme ho občas podlít.

Mezitím oloupeme a omyjeme brambory , které nakrájíme na kostičky. Až když je maso měkké , přidáme do hrnce brambory a . V Česku máme brambory děsně rádi a bereme je jako samozřejmý základ. Líbí se vám velmi měkké brambory ? Po dokončení brambor vypněte troubu, ale nechte brambor v zbytkovém teple. Bude pokračovat v mírném zjemnění a teplo . Pak je nasypeme do nahřáté mísy, zakryjeme utěrkou a postavíme na stůl.


Potom přidáme měkké brambory , které spolu s cibulí a česnekem rozšťoucháme. Nakonec vmícháme okapanou cizrnu. Pokrm podle chuti osolíme, okořeníme a . Jednoduchý recept na vynikající zapékané brambory ve smetanové omáčce a se. Z uvařených brambor slijeme vodu do hrnku, ale jednu třetinu ponecháme v. Název jídla toho moc neřekne, ale je to prý osvědčený a oblíbený rodinný recept… Zobrazit .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky