úterý 25. června 2019

Pěstování naťového celeru

Původní planý celer moc vhodný k jídlu nebyl. Ať už se letos rozhodnete pro celer bulvový, řapíkatý či listový, poradíme vám, jak jej pěstovat od výsevu semen až po dobu sklizně. Apium graveolens rapaceum. Jenomže, není celer jako celer.


Známe hned několik druhů celerů (bulvový, řapíkatý, naťový ) a každý z nich požaduje při pěstování něco trochu . V posledních letech se setkáváme stále častěji s naťovou a listovou formou celeru. V našich podmínkách je rozšířené pěstování pouze celeru bulvového, existují však i další druhy, například celer naťový a celer řapíkatý. Jenže není celer jako celer. Každý z nich potřebuje při pěstování něco jiného.


Naťový celer se používá k výrobě salátů, řapíky jsou konzumovány vařené a lisuje se z. Jak při pěstování sadby celeru postupovat. Má vegetaci dlouhou 2dní. Semena vyséváme v únoru do skleníku nebo pařeniště a vysazujeme v květnu.


Sklízet je možné průběžně od srpna . Na lehčích půdách pěstujeme listový a řapíkatý . Není se čemu divit, jelikož u . Jako zelené koření lze použít nať ze všech druhů celerů. Je také méně náročný na pěstování. Možná právě proto je tak oblíbený. Pěstování naťového celeru se také podobá pěstování . Je pěstována jako kořenová zelenina pro své bulvy a listy.


A to i přesto, že pěstování řapíkatého celeru má dlouhou historii. V Evropě se začal pěstovat až po třicetileté válce. V Čechách se celer bulvový definitivně . Méně známé však je, že máme přímo tři různé formy podle cílového využití – celer bulvový, naťový a řapíkatý. Při pěstování je to především velikost bulev a častá dutina, která se ve . Celerová nať může pocházet ze dvou variet celeru – v Česku ze známého celeru bulvového nebo naťového , . Celer patří mezi nejznámější zeleniny. V minulosti se pěstoval jako sezónní potravina na zimu a počátek jara,.


Zatímco v naší kuchyni se využívá především celer bulvový a naťový , . Pro pěstování celeru je vhodná lehčí písčitohlinitá půda s dostatečnáým. Dříve se pěstoval hojně v zahrádkách, ve vyšších polohách i na polích jako zelenina. Odrůdy celeru naťového mají malý kořenový systém bez bulvy a bohatou . Poloraný hybrid se zářivě světle zeleným listem. Pro jeho vysokou odolnost k vybíhání do květu doporučujeme TOP SELLER pro celoroční polní pěstování. Málo rozšířená odrůda, ale je stejně zdraví prospěšná jako klasický celer bulvový.


V syrovém stavu v něm zůstává . Látky v něm obsažené půsoíbí antibakteriálně a zabíjejí infekce v ledvinách a močových cestách. Naťová zelenina, která chrání naše tělo. Aromatická, pochutinová zelenina. Pěstujeme z předpěstované sadby.


Charakteristika a pěstování. Miřík celer je dvouletá bylina z čeledi miříkovité. Jiné druhy se používají jako listová zelenina ( celer naťový ) nebo vydatná . Sortiment doplňují celer , pór, petržel naťová , pažitka, rukola a koření. Rostliny rajčat a okurek pěstují v kostkách z minerální plsti na ploše se speciálním .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky