pátek 28. září 2018

Dukuduku moravská třebová

Koberce bledulí do těchto míst svojí krásou lákají davy turistů. Chráněná přírodní rezervace Ransko - masivní výskyt bledule jarní - tentokrát je všude kolem ještě sníh. Jsou to opravdu velké plochy plné bledulí.


Jedná se o nejznámější lokalitu bledule jarní na Brněnsku. PP Světnovské údolí (6m, ha), údolí niva meandrujícího Sklenského potoka, bohatý výskyt bledule jarní. PP Tisůvka (8m), rozsáhlý vrcholný skalní útvar, . Přírodní památka Svratka . Lokalita masívního výskytu bledule jarní. Zelená turistická značka odbočuje vpravo ze státní silnice Nedvědice – Štěpánov nad Svratkou u bývalého koupaliště, . Investiční záměr má však háček: pozemek je poslední známou světovou lokalitou výskytu ohroženého rostlinného druhu Leucosum vernum, česky bledule jarní.


Důvodem ochrany je, kromě bohatého výskytu bledule jarní , také v podstatně menším množství rostoucí kosatec sibiřský či alpský migrant hadí . Mezi místa s nejbohatším výskytem bledulí patří přírodní památky na potoce Melhutka a Mastnice na Prachaticku. Výskyt vlhká stanoviště, nejčastěji lužní lesy, vlhké břehy potoků atd. Bledule je poměrně vzácná a je zařazena v Červeném seznamu,. Kdysi hojná bledule jarní dnes již bohužel patří k ohroženým druhům a je. V lokalitě výskytu k sobě můžete kalouse snadno nalákat.


Přinejmenším stejně krásná jako bledule je sněženka jarní či sněženka podsněžník. Za lány těchto ještě o něco drobnějších a stejně . Hojný výskyt zaznamenáváme ve Francii, Anglii a Irsku. V ČR se vyskytuje ve všech nadmořských . Sněženky a bledule jsou nejotužilejší květiny, které časně zjara rozrážejí. Rakovecké údolí, kde je bohatý výskyt bledulí na široké ploše . Výskyt : Olšiny a jasanové luhy, vlhké louky a listnaté lesy, zplanělá také v parcích a . Jedna z jarních květnin, která patří k ohroženým druhům.


Jejím symbolickým sponzorováním pomůžete ochránit místa jejího výskytu. Jde o jediné podobné místo přírodního výskytu vzácné bledule jarní na Vyškovsku. V údolí rostou i další chráněné druhy, třeba lýkovec obecný . Geologické podloží údolí je tvořeno . Důvodem jejího vytvoření byl starý olšový porost s hojným výskytem bledule jarní. Rezervace má plochu téměř hektarů. Jistě znáte ve svém blízkém či vzdálenějším okolí lokalitu snbsp;větším výskytem bledulí Jarních.


I u nás na východě Čech se můžeme takovou lokalitou. Jejich ohrožení je dáno snižujícím se počtem vhodných míst k jejich výskytu. Hlavním motivem ochrany je bohatá populace bledule jarní (Leucojum vernum L. ) na. Výskyt : Vlhké stinné lužní lesy, bažiny, podmáčené louky a stráně, zahrady.


Asi se ten den nekonalo mnoho nehod. Výskyt bledule jarní (Leucojum vernum) v hospodářském lese ŠLP Křtiny. Hlavním předmětem této bakalářské práce bylo zjistit současný stav bledule.


Popis a výskyt - bledule jarní.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky