středa 27. května 2015

Moniliový úžeh meruněk

Tato choroba napadá především meruňky a višně, včetně okrasných višní (silně náchylná je např. višeň plstnatá). V menším rozsahu napadá i třešně. Kromě toho některé stromy meruněk z jakoby uschly a během . Přestaly vám plodit meruňky, nebo višně?


Mají květy zčernalé, zaschlé - jako-by spálené ohněm . Až nyní po odkvětu meruňka začala vadnout (listy a květy) a zdá se, že i. Moniliová spála ( úžeh ). Dochází k tomu, že jsou napadeny květy, které hnědnou a . Boj proti monilióze a moniliovému úžehu peckovin, ať již to jsou meruňky ,třešně, višně, broskvoně či slivoně je věc pravidelného a včasného . Popis: Květy hnědnou a zasychají. Napadené jsou také větévky, kde části nad postiženým místem zavadají a uschlé listy . Termín ošetření proti moniliové hnilobě plodů je vždy určen ochrannou. Projevuje se usycháním větví meruněk.


Meruňky a višně se musí ochránit proti tzv. Zmlazovací řez vyholujících výhonů višní. Listy na napadených větvičkách postupně . Prosím Vás můžete mi odpovědět na otázku, zda postřik Talent účinkuje i na moniliový úžeh meruněk. Horizon, který jsem dříve používal, . K vidění a ochutnání byly meruňky velkopavlovické, ananasové,. Pálenice na Vyškovsku jsou téměř prázdné.


Letošní úrodu meruněk totiž zlikvidovaly jarní mrazíky a nemoc zvaná moniliový úžeh. Letošní sklizeň ovoce je podprůměrná, u meruněk a třešní dokonce. Mohou za to mrazy, nedostatečné opylení a opět moniliový úžeh.


K významnějším ztrátám u meruněk a višní došlo vlivem deště v době kvetení. U meruněk a broskvoní se vyskytuje klejotok na lokalitách méně vhodných pro jejich. Ošetření v době květu proti moniliové spále( moniliový úžeh ). Neošetřené a napadené peckoviny touto chorobou, zvláště meruňky , jeví známky jakoby . U višní, meruněk a třešní napadá tato houba i květy, větvičky a listy - je tím zapříčiněna spála peckovin - moniliový úžeh. Ošetřujeme v lokalitách s pravidelným . MONILIOVÝ ÚŽEH neboli SPÁLA - zanechává na stromech spálené konce.


Letos vzhledem k deštivému a chladnému počasí bude velký . Stromy meruněk jsou velmi náročné na stanovištní podmínky. Chtěl bych tímto tématem upozornit majitele meruněk na hrozící moniliový úžeh. Nejzávažnější virová choroba se vyskytuje i na meruňkách.


Jejich listy postupně vadnou, ale . V posledních letech jsou meruňky zasaženy další velmi vážnou houbovou chorobou. Nejčastěji se tato choroba vyskytuje u meruněk (Prunus armeniaca, syn. Armeniaca vulgaris) a višní (Prunus cerasus, syn.Cerasus vulgaris). Další závažnou chorobu, kterou musíme řešit především na meruňkách , ale například i na višních, je moniliový úžeh nebo, jak se často traduje, mrtvička . K úhynu meruněk , případně jednotlivých větví, dochází zejména v období. Peckoviny navíc výrazně postihla houbová choroba moniliový úžeh květů.


Moniliový úžeh meruněk

Máte na meruňkách také moniliový úžeh (spálu)? Pokud ano, čím a kolikrát stříkáte? Já jsem sadil meruňku před pár lety, letos prvně kvete ve velkém, odrůda .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky