úterý 30. dubna 2019

Lanýž pěstování

Lanýžů je známo mnoho druhů, z nichž je většina ceněna jako vynikající kulinářská pochoutka. Jejich výskyt je velkou vzácností a ne všude se . V jídelníčku našich předků nechyběly lanýže jako samozřejmá součást a vůbec nebyly luxusním zbožím jako dnes. Nadšenci je teď vracejí do . Již před 1lety přední čeští mykologové upozorňovali na možnosti pěstování lanýžů u nás. Byly založeny i pokusné lanýžárny, které byly později bohužel . Lanýž bílý se nedá pěstovat , proto patří mezi nejdražší. Lanýž (latinsky tuber, v českém volném přepisu „houba, tu ber) je velmi vzácným.


A i když v minulých dvou staletích bylo pěstování lanýžů zejména ve Francii . Pěstuje se zejména ceněný lanýž černovýtrusný, možné je ale pěstovat i lanýž letní. To ovšem vzhledem k jeho menší vyhledávanosti a ceně není tolik rentabilní . Je velmi důležité znát přírodní podmínky, za kterých lanýže rostou. Výsadba lanýžů spočívá ve vysledování a vybíraní přirozených míst vhodných pro lanýže. Ani dnes jejich obliba neklesá a kvůli současným cenám jsou téměř nedostupnou . Vyhledávaná kulinářská pochoutka známá z francouzské kuchyně.


Zjišťují, za jakých podmínek by se dala. Luxusní, vynikající, velmi drahá a velmi vyhledávaná. Většina „smrtelníků“ se musí smířit s tím, že vůni, ale především chuť lanýžů nejspíš nikdy v životě nepozná. Pokusy o „ochočit“ lanýže jsou udržovány po dlouhou dobu. Nicméně, nejúspěšnější rostoucí technologickou lanýž je považován Australan.


Návod na pěstování houby Žampiónů na prorostlém substrátu. V tuto dobu prý lanýže nejvíce voní a šance je najít je vyšší než za dne. Protože se oblast výskytu lanýžů a pěstování vinné révy často kryje, . Nejčastěji používaným způsobem pěstování je očkováním žaludů a kořenů dubů.


Jako první omyjí žaludy ve . Dnes v rubrice Poradenství zemědělcům řekneme o exotice, zatímco podnik - pěstování lanýžových hub. Bílý lanýž je ceněn především pro velmi silné a dlouho trvající aroma. Aktuálně se pracuje na pokusech pěstovat nejdražší lanýže bílé. Pěstování lanýžů , nebo raději ty z lesa ? Lanýž : nevzhledná, silně vonící hrouda může vynést až desítky tisíc korun.


Nalézt ji je však opravdová rarita. Povedlo se to Stanislavu . Kulinářští mistři si také velmi cení lanýže černovýtrusného. K pěstování lanýžů se využívá lesíků nebo sadů . V posledních letech se část bílých italských lanýžů pěstuje pod mladými duby.


Nejběžnější metodou pěstování lanýžů je očkování žaludů nebo kořenů dubů. Lanýže se vyskytují zejména ve Středomoří. Ani po sto osmdesáti letech se situace nezměnila, lanýže jsou stále vzácné, drahé a nedají se pěstovat. Mnozí lidé věří v jejich afrodiziakální . Na důchod si chtěl ale užít trochu klidu, prodal proto majetek v Anglii, přestěhoval se do Francie a začal pěstovat lanýže.


Půjde o čirůvky, smrže a lanýže. Cirůvky rostou prakticky. Dalším vhodným místem pro pěstování májovek může být i kompost.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky