pondělí 31. října 2016

Saturejka přezimování

V kuchyni ji využíváme jako doplňkové koření, je například součástí provensálského koření. Saturejka je koření výrazné až ostré chuti, ale i léčivá bylina. Jak pěstovat saturejku, jaké jsou její účinky a použití? Tato odrůda bez větší péče přezimuje na záhoně.


Před silnějšími mrazy ji doporučujeme přikrýt chvojím nebo slámou. Náročnost na pěstování ‎: ‎bez nároků Barva květu ‎: ‎růžová, bílá, fialová Náročnost pěstování ‎: ‎Rostlina není náročná na.

Doba květů ‎: ‎Červenec, srpen, září Satureja montana - saturejka horská Zahradnictví Krulichovi. Je možné ji přezimovat v interiéru na světlém místě, při teplotě - 8°C. Tato jednoletá bylinka je účinným lékem a kořením a neměla by chybět v žádné bylinkové zahrádce . Středomořská bylinka, která už u nás není dávno neznámá. Ideálně se pěstuje v truhlíku a na rozdíl od . U nás se pěstuje saturejka zahradní (Satureia hortensis) a horská . Vytrvalá trvalka, užívá se jako koření a léčivá rostlina.


Pochází z jižní Evropy a Kavkazu, vyskytuje se na slunných horských svazích. Další známou bylinkou, na kterou jsme se rozhodli v našich článcích zaměřit, je saturejka (Satureja montana), která patří mezi hluchavkovité.

Oblíbená bylinka původem z jihovýchodní Evropy, která je u nás hojně rozšířená. Použití nalezne v léčitelství a jako koření. Saturejku dnes v kuchyni nevyužíváme tolik, jak tomu bylo za dob našich babiček , které její zajímavou chuť uměly náležitě ocenit a využít. Cílem práce je shrnout informace. Bazalka, saturejka , kerblík, máta, meduňka, tymián či oregano jsou bylinami, kterým se za oknem daří.


Jsou na trhu ve více odrůdách, lišících . Byliny a koření, které se snesou. Směle můžete kombinovat bazalku, kopr a saturejku spolu s rozmarýnem. Vhodná je i šalvěj, tymián nebo . Ne všechny bylinky ale přezimování venku snesou! Pro aroma a zdraví bylinek. Kdo by neznal saturejku ? Toto koření poměrně výrazného aroma má ostrou chuť a funguje i jako léčivka.


Najdeme jej například… Pokračovat . Do polostínu a stínu: bazalka, máta, meduňka, . Známými zástupci bylinkových letniček je bazalka, saturejka ,. U bylinek jako je šalvěj, levandule a oregáno bude přezimování daleko jistější, . Zakrslý vytrvalý polokeř s výrazně aromatickými drobnými listy. Pěstujeme v mírně výživných, dobře propustných půdách na plném slunci.

Listy se používají jako . Dostatek slunce naopak ocení mateřídouška, šalvěj, oregano, rozmarýn, saturejka , levandule, meduňka i majoránka. Bez větších problémů přezimuje venku. Pěstování: Slunné stanoviště, přiměřená zálivka, bez problému přezimuje.


Diskuze: saturejka a její pěstování. Kde je možné koupit semínky na pěstování saturejky venku do záhonu. Její druhá odrůda - saturejka horská (Satureja montana).


Přezimování : Většinou se jedná o letničky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky