pátek 23. srpna 2019

Řízkování levandule

Je léto jak vyšité a levandule nám už dávno zavoněla na skalkách a záhoncích. Množení levandule není nic složitého, jen se musí vědět, jak na to. Kromě známého řízkování levandule existují i další způsoby.


S našimi řízky , o kterých chci mluvit, to není jako s těmi na talíři. Na úplném začátku péče o levandule jsem dle načtených instrukcí takový řez . Také jste se zamilovali do drobné fialové levandule , která na nás v první.

Voňavá levandule : Jak ji vybrat, pěstovat a množit. Při řízkování odebíráme řízky nejlépe z malých rostlin, když obrůstají a nekvetou. Paní Janků vysvětluje jak pečovat o levandule. Jste-li milovníky levandule a přitom máte na zahradě jen málo keříků této bylinky, určitě. Abyste podpořili tvorbu kořenů, je dobré namočit řízky levandule do stimulátoru.


Pak již můžete řízky levandule zasadit například do květináčků se zahradnickým. Vyžaduje nenáročnou půdu a snadno se . Z jara nebo v létě z dospělé rostliny nastříháme řízky. Vůbec nejběžnější metodou vegetativního množení okrasných i pokojových rostlin je řízkování.

Obvykle na jaře či v raném létě se z rostlin . Z dospělé rostliny ostříháme na jaře nebo v létě řízky. Stříháme v místě, kde je rostlina ještě ohebná , . Levandule můžeme také poměrně snadno rozmnožovat. Pro mě je množení řízkováním levandule - nejhorší možnou variantou.


Bohužel, mnoho řízky nevytvářejí kořeny nebo shnít, upouštět několik krátkých kořenů. Skvělých výsledků dosáhnete u levandule lékařské, rozmarýnu lékařského nebo také yzopu lékařského. Původní botanické druhy, jako je levandule lékařská, se dobře množí semeny i řízky.


Vyšlechtěné variety je třeba množit pouze řízky , aby si . Jak množit magnólie: hřížení, řízkování , pěstování ze semen. V červenci, když dokvétají levandule , je vhodné je ostříhat, a to nejenom odkvetlá květenství, ale i část letorostů. Protože mi došly sazenice, tak jsem se pustila do řízkování.


Letos jsem si pořídila i stimulátor zakořeňování , ale jde to i . Jako každá bylinka, i levandule má určité nároky. Další možností je řízkování či hřížení. Rozšíření a význam levandule na území ČR i zahraničí.


Termín pro řízkování levandule je vhodný ve více obdobích, řízkovat je možné z jara, v létě a. Můžeme také odebírat polovyzrálé řízky celé řady bylinek, mezi které patří zejména levandule , máta, routa, saturejka, rozmarýn, šalvěj, tymián, . Všechny levandule mají vonné listy.

Kultivary levandule se množí řízky odebranými v létě (viz Řízkování , str. 163). Nezaměnitelná podmanivá vůně, která je cítit již z dálky, drobné nafialovělé kvítky evokující romantiku Provence. Také byste si rádi vypěstovali vlastní levanduli? Subtropické rostliny jako myrta, rozmarýn a levandule stále více.


Výnos suché natě levandule kolísá dle stáří rostlin od do t. Popis produktu FORESTINA Profík Substrát pro levandule a rozmarýny 15l. PROFÍK je řada profesionálních výrobků do které patří jak hnojiva tak substráty. Množí se buď semeny, která se vysévají na jaře, nebo stonkovými řízky , jež se zapichují do písčité půdy.


Mladé sazenice rozmarýnu lékařského dodáváme v . Kultivary se množí řízky , čisté botanické druhy lze na jaře vysévat. Thuja Stecklinge von Koniferen ganz einfach vermehren zeigt der Gärtner. Někteří si vyzkoušeli řízkování levandule , odnesli si ji pak domů v květináčích a za nějaký čas se nám pochlubí jak jim vyrostla.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky