středa 10. října 2018

Háďátko česnekové

Vlna zájmu o „renesanci českého česneku “ s sebou přináší i mnohé nečekané problémy. Typickými příznaky napadení háďátkem je praskání podpučí, odumírání kořenů, zakrslost a žloutnutí. Nejtypičtějším příznakem poškození česneku je houbovatění pletiv spojené s deformacemi celých rostlin. Silně poškozeno bývá zejména . V současném období nejvýznamnější škodlivý činitel česneku je háďátko česnekové - Ditylenchus alli , které kromě česneku napadá i cibuli, pažitku a některé . Popis: Řapíky a lodyhy česneku jsou ztlustlé, popraskané a rostliny jsou deformované. Palice jsou ze spodní strany také . Proč je velmi riskantní vysazovat česnek z neznámých zdrojů?


Hlavním problémem jsou choroby a škůdci. Nejnebezpečnější je pak háďátko. Ačkoliv je háďátko zhoubné široce polyfágní, tzn. Je to škůdce cibule, česneku , ale i brambor, tabáku, řepě atd. Je to průhledný hlíst o délce cca mm v ústním otvoru má jakýsi . V rostlinách se vyvíjí několik generací háďátek za sebou, starší larvy často opouštějí rostliny a vyhledávají nové hostitele.


DZ U cibule dochází k praskání podpučí, u česneku chybí na podpučí kořínky. Všechna pletiva dostávají houbovitou strukturu. Od háďátek čistí půdu aksamitník (afrikán) a měsíček lékařský.


Axenizace fytoparazitických háďátek rodů Ditylenchus a Meloidogyne a jejich chov. Dávejte pozor, že háďátka jsou na česneku a cibuli okem nepostřehnutelná, protože jsou opravdu malinká a průsvitná. Na pomoc si můžete vzít lupu. Význam fytoparazitických háďátek jako škůdců polních plodin přitom může být. Sadbový česnek je proti háďátku možné ošetřit teplou vodou, . Listy žloutnou a odumírají.


Napadené palice česneku jsou houbovité. Zdravotní stav česneku , před izolací meristémů, byl testován pomocí imunologické metody ELISA. Háďátka jsou štíhlá, 0 . Bez česneku se v kuchyni neobejdeme.


I proto ho většina pěstitelů má na svých záhoncích. Možná i proto, že v obchodech je k sehnání . Stroužkování česneku - Stroužkování neboli rozdružení česnekové cibule je. Při výsadbě česneku neznámého původu, nebo při výsadbě na plochy, kde existuje riziko výskytu, se provádí moření sirnými preparáty. Zastavuje se prodlužovací růst. Vzcházející rostliny můžeme chránit proti škůdcům netkanou textilií.


Donedávna se většina česneku před výsadbou mořila proti háďátku Sulkou. Ta sice háďátku moc neuškodila, ale zato spolehlivě likvidovala . Postup moření česneku – jak a kdy . Moření česnekové sadby je v současnosti silně omezené. Vhodným přípravkem je Zdravý česnek Plus.


Proti roztoči - vlnovníku česnekovému se používá SULKA NEW. Proti háďátku zhoubnému má slabší účinek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky