středa 25. ledna 2017

Petržel listová

Dvouletá svěží bylina pocházející ze středomoří. Dnes je známa téměř po celém světě jako zelenina i jako koření. Je pravděpodobně o jedinou . Je příbuzná například s mrkví a celerem a mrkvi se také podobá stavba . List obsahuje větší množství kyseliny listové. Listová petržel se může pěstovat po celý rok, obvykle vydrží dlouho do podzimu a někdy i přes celou zimu.


Petržel listová

Homocystein je zprostředkovatel zánětů, které . Petržel listová -kudrnka. Pěstování: Pěstitelsky je méně náročná nežli petržel kořenová. Nejvyšší výnosy dává na vlhčích . Maminka ji pěstovala na zahrádce a každý den jsme ji měli . Pro své aroma je totiž ve světě oblíbenější petržel listová.


Listy obsahují velké množství vitaminů A . Listovou petrželku používáme jako koření (do jídla přidáme až po dovaření) nebo jako dekoraci jakéhokoliv slaného pokrmu). Hladkolistá petrželka je jemnější a . Jenže zatímco jsem experimentovala, petržel se nesmiřitelně rozdělila na . Protože listové petrželi se dobře daří i doma v květináči, můžete mít čerstvou nať neustále k dispozici. Organismu dodá vitamin C, provitamin A, . Používání kořenové petržele je pro českou kuchyni typické a ve světovém kontextu unikátní.


Kořenová petržel se používá nejenom jako listové koření, ale zejména pro kořen, který se přidává do polévek a zeleninových směsí. V prvním roce vytvoří až 25 . Někdo rád hladkolistou, někdo kudrnatou. Kvalita výrobku a podmínky výroby jsou pravidelně kontrolovány.


Využití petržele v kuchyni má u nás velkou tradici. Zelené byliny, které umí polévku, salát i jakýkoliv jiný pokrm pozvednout o úroveň výš. Kromě výborné chuti a vůně ale má zelené koření i mnohé další. Dá se říci, že je všeobecně o něco používanější než listovka díky větší . Vytváří charakteristickou přízemní růžici listů. Miluje sušší slunná a teplá místa s . Pro stálý přísun čerstvých natí vyséváme petrželku ve dvou fázích – poprvé na.


Petržel listová

B, list navíc obsahuje větší množství kyseliny listové. Kříží se i petržel listová s petrželí kořenovou. Má antibakteriální vlastnosti.


Působí močopudně, což je prospěšné pro činnost . Mimo velmi široké využití v kuchyni, o kterém by se dala napsat nejedna kniha, . Podrobný návod k pěstování kořenové mrkve a petržele a listové petržele , a to od zasetí semínka až po jejich sklizeň a uskladnění. Jsou to petržel listová neboli naťová (P.foliosum), petržel kořenová (P. tuberosum ) a petržel kadeřavá neboli kudrnka (P. crispum). Doporučená maloobchodní cena: 8Kč s DPH 7Kč bez DPH.


Pokud se rozhodneme pěstovat petržel na okně, budeme potřebovat kvalitní humózní zeminu. Tou naplníme nádobu, truhlík, hrnek či misku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky