úterý 10. května 2016

Napadená máta

Cca před dny jsem si všimla, že jedna máta (máme celkem druhy v jednom truhlíku) byla asi něčím napadená. Měla jakási vajíčka zespod listů. Ale i mšice mají své nepřátele, kterým slouží jako potrava. V tomto případě se jedná o tzv mumie. Musíme začít tím, že máta pro svůj zdárný vývoj potřebuje vlhkou a humózní půdu, a to nejlépe na slunném nebo polostinném stanovišti – mezi . Možná se to přihodilo i vám.


Až doposud jste si mysleli, že máta peprná je plevel, který jen tak něco nezahubí. Najednou ale stojíte nad dříve . Máta od návštěvy zeleninových záhonů odrazuje dřepčíky a běláska. Levandule nevoní především býložravým plošticím.


Posílám fotku švýcarské máty (ta je napadená víc). Jeden lístek je napaden hodně, druhý trochu míň. Kdyby někdo věděl, budu rád za jakýkoliv . Je moje rostlinka něčím napadená ? Zaručený návo jak se zbavíte mšic.


Důležité je vědět, že se ošetřují pouze místa napadená mšicemi, . Bílé chomáčky znamenají, že rostlina je napadená červci a vlnatkami. Pavučinka signalizuje svilušku. Listy bez barvy, zkoucené a pokryté . Napadená rostlina je oslabována. Její listy předčasně usychají, zakrňují a opadávají.


Padlí se rychle šíří ve vlhkém prostředí. Vlhkost to může být vysoká,a le . Rostlina napadená mšicemi. Mšice napadají hlavně mladé, ještě nevyvinuté listy, poupata, květy a další křehké části rostlin, které vysávají. I když nejsou kdovíjak atraktivní, jejich vůni a chuť předčí máloco!


Nepřípustná je nať napadená rzí. Máta peprná je ideální bylinou do složitějších čajových směsí. Marocká máta -nana 30g(20x5g) Mentha spicata cv.


Ochrana rostlin: Je dosti choulostivá na napadení rzí a napadená droga je pro farmaceutické i . Lidové názvy: pepřová máta , balšám, větrová bylina, větrové koření, fefrminc. Na mátě se ze škůdců nejčastěji objevuje mandelinka mátová. Jedná se o malého zelenomodře zbarveného brouka nebo larvu, kteří okusují listy.


Vyhozená máta může snadno zakořenit na kompostu. Máta bývá napadená rzí, houbovou chorobou, jinak s ní nebývají potíže. Po vychladnutí opatrně stříkejte na napadená místa. Ananasová máta s panašovanými listy.


Nebo v případě Pata a Mata. Výsledkem jejich oslavy byla jedna sexuálně napadená žena, její lehce zraněný známý (v oblasti hlavy) a jeden těžce zraněný. GSA nesplnila povinnost dostatečně odůvodnit napadená rozhodnutí. MÁTA PEPRNÁ (Mentha piperita) - sběr a sušení. Kvetoucí nať nesmí být překvetlá, napadená škůdci nebo nahnědlá.


Jak vypadá napadená rostlina mšicemi, jak se jich nejrychleji zbavit a jak.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky