pátek 9. října 2015

Saturejka v kuchyni

Saturejka je bylinka známá již v antickém Řecku. V našich kuchyních však chybí. Rostlina je nenáročná na pěstování.


V Bulharské kuchyni je saturejka základní součástí směsi čubrica. Pod označením čubrica najdete v Bulharsku jak hotovou směs, tak zelenou saturejku.

Má příjemnou a voňavou chuť. Svým aróma může nahradit pepř. Svojí výraznou pepřovou chutí . Jedná se o směs, kterou využívá balkánská kuchyně, především pro . Satureja montana - saturejka horská značka zahradnictví.


Sklizeň můžete provádět několikrát ročně. Je součástí směsi koření s názvem čubrica, která je oblíbená v balkánské kuchyni pro přípravu mletých .

Jednoletá, až 30cm vysoká, žláznatá , pýřitá, voňavá. V kuchyni se využívají její . V české kuchyni je nezbytná při přípravě mnoha omáček. Môžeme ju využiť v kuchyni namiesto čierneho korenia aj u ľudí, ktorí ho zo zdravotných dôvodov nemôžu užívať. Pôvodne saturejka pochádza . Určitě však znáte populární provensálské koření, jehož součástí saturejka bývá.


Její využití je známé především ve středomořské kuchyni na Balkáně, v Itálii a . Naše babičky ju pestovali v záhradke a využívali v kuchyni. Nielen na liečivé odvary, a jedlo, ale aj láska je vďaka saturejke o čosi chutnejšia a . Pochádza z východného Stredomoria, kde rastie aj vo voľnej prírode. Kromě saturejky zahradní se dá v kuchyni použít i saturejka horská. Její lístky jsou o něco větší, je to vytrvalá bylina, někdy dřevnatí a vytváří polokeře vysoké . Petrželka je určitě nejznámější bylinkou používanou v kuchyni.


Protože má velmi intenzivní aroma, měla . Velice často se používá do luštěnin, mletých mas, a také pod dušená masa a dušenou zeleninu. Uplatnění v kuchyni najde díky své výrazné pepřové .

Použití voňavé a chuťově výrazné bazalky v kuchyni vychází zejména. Jako koření se používá nať v čerstvé i sušené podobě. Je typická pro balkánskou kuchyni.


Zápal môže byť však ukrytý aj hlboko v našom tele, neviditeľný a. Ve staročeské kuchyni měla nezastupitelné místo. Nejvíce se saturejka používá v balkánské kuchyni. Její sesterská odrůda, saturejka horská (satureja montana) má příliš . Využití má také v kuchyni.


Zdomácnená stredomorská rastlina je pestovaná v záhradkách. Má jemně pepřovou chuť a starověcí Římané ji používali v kuchyni. Tato bylinka byla používána již v 1. Kultivary s citronovou vůní .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky