čtvrtek 25. července 2019

Řez josty

Řez josty

Josta plodí jak na jednoletých, tak i starších výhonech – až osmiletých. Pravidelný zmlazovací řez tedy není nutný, stačí pouze podle stavu . Jak a kdy stříhat jostu ? Udržovací řez u jednotlivých druhů ovocných dřevin. Josta vytváří velmi vzrůstné a husté keře, které je třeba pravidelně prosvětlovat. Máte-li rádi angrešt a černý rybíz, můžete mít obě plodiny v jedné.


Křížením angreštu a černého rybízu byla totiž vyšlechtěna . Výsadba a řez keřových a stromkových nebobulovin provedeme nejraději na. Josta je skoro plevel, tvoří velké množství přírůstků, takže tam . Kříženec černého rybízu a angreštu dostal jméno josta. Josta je kříženec angreštu a černého rybízu, dává velké lahodné plody. Po výsadbě na podzim děláme v únoru výchovný řez - zkrátíme výhony jen na - pupeny.


Pod pojmem drobné ovoce si většina z nás vybaví rybíz, angrešt, maliny nebo ostružiny. Mnozí však mají na zahradě keř či stromek, na který . Návod k tomu, jak si na zahradě vypěstovat lahodný angrešt a jostu plnou vitamínů. Návod zahrnuje postup od výsadby přes hnojení, také řez. Hlavní předností josty je její odolnost padlí angreštovému. Během pěstování provádíme pouze prosvětlovací řez a zkracování převislých . Přesně to vám nabízí josta , kříženec těchto dvou keřů s lahodnými plody.


Rybíz a angrešt – roubování a řez — Sváteční vazba z karafiátů — Postřik proti kadeřavosti broskvoní — Fasáda domu — Rybíz a angrešt . Stromkový rybíz, angrešt, josta - řez. Pokusně jsme před roky vysadili po jednom keři: stromkový angrešt, rybíz červený i černý a jostu. Angrešt, rybíz, josta , ostružina.


Každý rok zjara provádíme zmlazovací řez , kdy necháváme pouze mladé výhony. Josta je keř, který je silně odolný vůči chorobám, proto při jeho pěstování nepotřebujete chemické postřiky. Stejně, jako josta neboli kříženec angreštu a černého rybízu. Pozor na nevhodný řez Nevhodné načasování řezu může způsobit, že příští rok. Uplynulo již let od vysazení JOSTY a stále nám nerodí.


Radikální řez tújí Radikální řez proveďte raději na podzim, a pokud jsou řezy větší, namažte je štěpařským voskem s dezinfekčním účinkem. Ve druhém roce se z ponechaných zkrácených. Máme Jostu taky ale nechutná nám. Každoroční řez , hnojení, zálivka (u nás je sucho) a keře mají 2m. Pokud je to možné a nebude mrznout, můžeme udělat řez rybízu, angreštu.


To se týká i angreštu a josty (křížence angreštu a černého rybízu). Sadnica stara godine koju sam uzgojio iz reznice, prvi put ove godine radja a od sad svake godine ce. Vrhnout se můžete na jabloně, hrušně, keře rybízu, angreštu, josty ,. Po zimním období provedeme revitalizační řez kdy odstraníme umrzlé nebo . Když plody josty uzrají, mají černou barvu a chuť někde na rozhraní.


Nutný je pouze prosvětlovací řez a sestříhávání převislých konců větví. Praktické video, ve kterém se dozvíte jak udělat jarní řez ovocných dřevin - rybízu a angreštu. Vyhýbáme se však vlhkým uzavřeným polohám, kde angrešt trpí .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky