pátek 8. února 2019

Mangold řapíkatý

V prvním roce na ní vyroste růžice . Začátek sklizně je cca ( listy) až (řapíky) dnů od výsevu. Z pěstitelského hlediska lze obě skupiny považovat za jeden druh zeleniny – mangold řapíkatý (Beta vulgaris ssp. cicla). Mangold lze také pěstovat ze srpnového . Komu jde spíš o tlusté dužnaté řapíky, které se upravují a podávají podobně jako chřest, zvolí mangold řapíkatý. I ten ovšem nabízí velice .

Podle odrůd rozlišujeme mangold listový, který má tenčí řapíky a právě jeho listy se zpracovávají podobným způsobem jako špenát. Rostlina má krásné bílorůžové stonky a zelené listy. Listy mohou být velké i půl metru a buď jsou kadeřavé, nebo . Domácí mangol mangold z farmy. Různé odrůdy, dle aktuální.


Na pultech obchodů je možné dostat mangold řapíkatý anebo mangold listový. Barevnou paletu nejen na zeleninovém záhoně pěkně zpestří mangold růžový s bílorůžovými stonky. Mladé listy mangoldu se hodí do salátů, čepele větších . Konzumním zbožímjsou celé nadzemní části, které se dodávají ve dvou tržních druzích: mangold listový a mangold řapíkatý čili chřestový.

Pokud jde o česnek, cibuli kuchyňskou, šalotku, brokolici, zelí hlávkové, košťálovou zeleninu listovou, salát, endivii, špenát, mangold a celer řapíkatý , úřad . Jak se pěstuje chuťově atraktivní mangold : Listy klidně nahradíte špenát. Bright yellow Fje křehký, velmi výnosný hybridní řapíkatý mangold , . Semeno mangoldu klíčí velmi dobře jak v pařeništi, tak ve volné půdě. V pařeništi předpěstovávejte především řapíkaté kultivary mangoldu , . Tento pin objevil(a) helena honnerova.


Objevujte (a ukládejte) své vlastní piny na Pinterestu. Anglicky : chard (or white beet), leaf beet, mangold. Francouzsky : carde, bette. Máme volnou jednu bedýnku biozeleniny z Kujav. Existují dva druhy, mangold řapíkatý a mangold listový.


V Itálii se nejčastěji setkáme s mangoldem řapíkatým a listovým. This Pin was discovered by Pavla Micankova. Discover (and save!) your own Pins on Pinterest.


Pokud rostlinám poskytnete více prostoru a necháte je růst déle, můžete je zpracovat na lahodný mangoldový špenát. Listový má jemnější řapíky a menší bublinaté listy barvy zelené, zelenofialové, fialové až červené. Název latinsky ‎: ‎Beta vulgaris L. Pěstují se dva základní typy – mangold řapíkatý a mangold listový.

Krmné kořenové plodiny a košťáloviny ( mangold řapíkatý , tuřín, krmná mrkev a krmná vodnice, polosladký mangol jiné krmné kořenové plodiny a košťáloviny). Pokud mangold vykvete, už se moc konzumovat nedá. Jeho výhodou však je, že do květu . Je vhodný při redukčních dietách. Pěstování mangoldu se stalo na našich zahradách už jakýmsi evergreenem. Druhým zástupcem je mangold řapíkatý , jehož zdužnatělé řapíky se upravují podobně . Jsou známy dva typy mangoldu - mangold listový (Beta vulgaris var. vulgaris) a mangold řapíkatý , znám i . Grilovaný steak z čerstvého lososa s mangoldem a kuskusem.


Mrkev a řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na malé kostičky, které orestujeme na rozpáleném . Jeho řapíky a listy jsou mírně nasládlé. Pokud se rozhodnete pěstovat odrůdu Bright Lights, . Má charakteristickou hořkou chuť, což je poměrně nepopulární u mnoha lidí. Rozlišujeme jeho dva druhy, řapíkatý a listový.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky