úterý 14. května 2019

Odrůdy švestek do vyšších poloh

Pro švestku žádný problém! Hodí se tedy i do studenějších . Odrůda vyskytující se od pradávna především na Moravě a Slovensku, oblíbená a vyhledávaná pro své oválné žluté plody, tvarově připomínající žluté švestky. Tolerantní k šarce, do nižších a středních poloh. Rezistentní, samosprašná odrůda pološvestky, vhodná pro výsadbu do teplejších poloh.


Původ: Odrůda renklódy, českého původu, byla vyšlechtěna ve Svojšicích na.

Odrůdy ovocných stromů a dřevin vhodných do vyšších poloh. Jabloně, hrušně , švestky a jiné ovocné stromy do vyšších poloh. Přehledná tabulka zrání meruněk , všechny odrůdy , které nabízíme.


Poradíte mi někdo, jakou odrůdu pořídit do nadmořské výšky 600m? Leala, Kompacta nebo Harcot, ty jdou dle literatury do vyšších poloh. Nevýhody: nehodí se do vyšších poloh , hrozí zde poškození květů jarními mrazíky a plody.


Další perspektivní odrůdy švestek a pološvestek . Ovocné stromy a keře do vyšších poloh a okrajových oblastí.

Ještě než půjdete do zahradnického centra koupit stromky švestek ,. Americká odrůda vstupuje do plodnosti již ve druhém roce po výsadbě. Strom spolehlivě odolává šarce, hodí se pro všechny pěstitelské tvary a také do vyšších poloh. Nasbírané švestky se nasypaly do dřevěných sudů, kde začaly rychle kvasit. Ovšem šlechtěním ztratily tolik ceněné aroma, které bylo pro původní odrůdy typické.


Nejvhodnější jsou pro ni volnější a vyšší pěstitelské tvary koruny. Dozrává velmi pozdě, díky čemuž je vhodná zejména do teplých a středních poloh. Odolnost proti mrazu a monilióze je vysoká, proti napadení šarkou švestek je tolerantní.


Velmi chutné ovoce, slupka je zbarvená do fialovomodré barvy. Prunus domestica ´Vision´ Pozdní, cizosprašná odrůda vhodná i do vyšších poloh. Slivoně vysazujeme až do 5m. Nejdeštivějším obdobím by mělo . JOJO je zcela rezistentní vůči nejčastější virové chorobě švestek šárce a. Předností odrůdy je dosti vysoká odolnost proti virové šarce. Poněvadž se nyní pěstuje větší počet odrůd slivoní, třídí se do následujících.


Není příliš vhodná do vyšších poloh s větším množstvím srážek. Domácí švestky špatne vyzrávají.

Ve vyšší nadmořské výšce Valašska (400–7m n. m) navíc kvetou. Japonská slivoň Dezertnaja je odrůda s většími, lahodnými plody. Odrůda Althanova je vhodná i do vyšších chráněných poloh - vysoká odolnost proti mrazu. Potřebuje živné půdy, hodí se však i do vyšších poloh. Plody zrají počátkem srpna, jsou oválnější a velmi chutné.


Jsou proto vhodnější do středních i poněkud vyšších poloh. Odrůda slivoně s velkými plody a vysokou tržní hodnotou. DENÁR resistentní, atraktivní.


Typická lokální odrůda vhodná do vysokých poloh. Zimní hrušeň do vyšších poloh , plod zeleno načervenalý. De Cando1le) – pravé švestky. Je jednou z nejranějších slivoňových odrůd.


Odrůda je samosprašná, vhodná do všech poloh , i do vyšších. Využití švestek je všestranné - hodí se i .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky