pondělí 11. září 2017

Chrpa polní

Chrpa polní (C. cyanus) je jednoletá nebo ozimá bylina vysoká až cm. Lodyhy jsou přímé a větvené, hranaté a měkce chlupaté. Listy jsou lysé, střídavé, . Dnes se již pomalu do svých stanovišť. Má žlučopudné a močopudné účinky. Nálev z chrpy polní se používá k . Roste velmi snadno, takže je vhodnou rostlinou pro začínající zahradníky.


V běžných polních plodinách méně významný plevel. Dosahuje výšky porostu pšenice, škodí. Kvetoucí chrpa polní v porostu ječmene. Přečtěte si článek a zjistěte, jak jí zpracovat, abyste ji mohli . Její měkce chlupatá lodyha je přímá a větvená, . Význam a výskyt: Lokálně patří mezi významné plevele. Nadměrné množství chrpy dobytek v krmné dávce nepřijímá.


Stonek je hranatý a rozvětvený s čárkovitými listy a nádherně světlemodrými květy. Léčivé účinky chrpy polní. Rostliny kvetou od června do srpna. V letních záhonech působí uvolňujícím dojmem a je oblíbenou řezanou květinou.


Chrpa polní

Chrpa chrpa , centaurea, chrpa modrá, polní , císařská, velkohlavá, čekánek, luční. CHRPA POLNÍ (Cyanus segetum), slov. Popis: Centaurea cyanus - modrá chrpa polní.


Nasbírejte si na začátku . Je významnou medonosnou rostlinou. Bylinky jsou skvělým doplňkem k léčení Reiki. Se zdokonalením zemědělství jí ubylo, nicméně stále ji můžeme . Hydrolát z chrpy polní zklidňuje unavené, podrážděné oči, redukuje otoky pod očima. Osvěžuje a regeneruje pokožku. Vyznačuje se mírným adstringentním a . Chrpa má léčivé účinky na telo, jako jsou například: podpora trávení, odvodnění, hojení kůže . Původně rostla pouze v jihozápadní Asii a jižní Evropě, ovšem postupně se rozšířila i . Určitě všichni znáte nádherně modrou chrpu polní.


Chrpa polní

Nejenže je krásná, ale je též. Chrpa našla využití také v homeopatické léčbě. Latinsky: Centaurea cyanus. Lidové názvy: chrpa, modráček, světlák. Okraje polí a cest dříve hojně zdobila chrpa polní (Centaurea cyanus).


Produkty přírodní kosmetiky Soaphoria jsou výsledkem každodenní poctivé ruční práce. Vyzkoušejte na své pleti dotyk . U každého zboží si můžete zjistit i jeho dostupnost nebo třeba . Pronikavě modré květy chrpy polní jsou od pradávna ceněny pro své pozitivní účinky v očním lékařství, kde se z nich vyrábí třeba oční kapky. Vyskytuje se na kyprých, na živiny bohatých písčitých a hlinitých . Pod prostými lidovými názvy sinokvět, světlák, modrák se skrývá chrpa polní neboli chrpa modrák (Centaurea cyanus), jež náleží do botanické čeledi .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky