Vzrůst: Robustnítrsnatá trvalka s velkými, tuhými, výrazněžilovanými listy. Má zvláštně dělené listy a nádherně modré květy od jara do podzimu! Listy levandule se v malém množství hodí k rybám, pečenému masu i do salátů. Levandule je vhodná i pro vnější použití.
Počas stredovekých čias sa utiahlo pestovanie levandule hlavne za múry kláštorov, pričom.
Jej listy sú sivozelené a majú vrúbkované okraje. Rostliny jsou mrazuvzdorné polokeříky s úzkými stříbřitě zbarvenými listy a . Její krásně fialové květy ozdobí každou zahradu, snad . Tiež ich môžete kombinovať s . To úplně nepotvrdím, ale levandule teď odkvétají a tak to chtělo sestříhat. Já třeba dávám proti molům do sušeného ovoce bobkové listy a . Stonky má levandule dřevnatější, listy přisedlé.
Pyšní se také vysoce vonnými.
V případě použití dobré zeminy nemusíte hnojit. Listy můžeme sbírat od jara do podzimu, čerstvé i sušené se v domácích podmínkách. Zkrátka užití levandule v kuchyni je trochu riskem, ale i vzrušujícím chuťovým. Zejména u slaných jídel můžeme použít nejen květ, ale i listy , . Nálev z květu levandule se přidává do koupele – již v antickém .